Tıbbi ifade ile aritmi yani kalp ritim bozukluğu, kalp ritmindeki bir anormallik olup, kalpteki elektriksel sinyallerin düzensiz çalışması sonucu kalbin normal ritminin dışında; çok hızlı (taşikardi), çok yavaş (bradikardi) ya da düzensiz atması olarak tanımlanır.
Kalp hızının gün içinde değişkenlik göstermesi, hızlı veya yavaş kalp atışları ölçülmesi mümkündür. Egzersiz ve fiziksel aktiviteler esnasında kalp hızında artış beklenirken uyku esnasında kalp atış hızı yavaşlaması normal kabul edilir. Doktor muayenesi sırasında nabız ölçümü ve kalbin dinlenmesi ile aritmi yakalanabilir.
Aritminin Belirtileri Nedir?
Aritmi, herhangi bir belirtiye neden olmaksızın, rutin bir muayene sırasında nabız ölçümü ve kalbin dinlenmesi sırasında saptanabilir. Sık rastlanan belirtileri ise şunlardır:
- Kalp atışında olağan dışı hızlanma
- Kalp atış hızında hissedilmeyecek kadar yavaşlama
- Kalp atışlarında duraklama veya düzensizlik yaşanması
- Göğüste basınç ve ağrı
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Bayılma
- Terleme
- Yorgun hissetmek
- Endişeli ruh hali
- Görüş açısında bulanıklık
- Odaklanma zorluğu
Aritminin Nedenleri Nedir?
Aritmi, genellikle kalp hastalığı olan bireylerde görülse de kalbinde hiçbir sağlık sorunu olmayan kişilerde de oluşabiliyor. Kalp ritim bozukluğunun bilinen en yaygın nedenleri;
- Kalp içindeki elektrik sinyallerinde yetersizlik
- Koroner arter hastalığı
- Kalp hastalıkları
- Kalp krizine bağlı kalpte hasar oluşması
- Kalp ameliyatı sonrası iyileşme süreci
- Yüksek tansiyon
- Hormon seviyesindeki değişimler
- Diyabet
- Covid 19 ve enfeksiyon
- Hipertiroidizm
- Bazı soğuk algınlığı ve alerji ilaçları
- Uyku apnesi
- Madde bağımlılığı
- Aşırı alkol, sigara ve kafein tüketimi
- Genetik faktörler
- Stres veya kaygı durumu
Aritmi Teşhisi Nasıl Konur?
Kalp ritim bozukluğu şüphesinde ya da anormal belirtiler gözlemlendiğinde bir sağlık uzmanından destek almak ve gerekli tanı testlerini yaptırmak erken tanı ve tedavi açısından önemlidir.
Düzensiz kalp atış hızını doğrulamak, kalp hastalığı veya kalp dışı diğer sistemik hastalıklar (anemi, tiroid bezinin az veya fazla çalışması, bazı hormonal hastalıklar, bazı bağ dokusu hastalıkları…) gibi aritmiye neden olabilecek durumları araştırmak için aşağıdaki testlere başvurulabilir.
Elektrokardiyogram (EKG):
Göğüs duvarı, kollar ve bacaklara yapıştırılan elektrotlar ile kalp kasından geçen ve iletimi sağlayan elektriksel sinyallerin bir kağıda aktarılması prensibiyle çalışan bir yöntemdir. Kalp atışındaki her bir elektrik fazının zamanlamasını ve süresini ölçmeye yarar. Günlük pratikte sıkça tercih edilir.
Eforlu Test (Stres testi): Egzersiz ile tetiklenen ya da kötüleşen aritmileri teşhiste önemli bir metoddur. Stres testi sırasında, sabit bir bisiklete binerken veya koşu bandında yürürken kalbin aktivitesi ve hareketi takip edilir. Egzersiz yapmakta güçlük çeken kişiler için, kalbi egzersize benzer bir şekilde uyarmak için bir ilaç verilebilir.
Ekokardiyografi: Kalbi görüntülemek amacıyla kullanılan bir ultrason çeşididir. Ses dalgaları yardımıyla kalbin büyüklüğü, yapısı ve hareketi görüntülenir.
Kardiyak kateterizasyon: Lokal anestezi altında kan damarına yerleştirilen ve kalbe ilerletilen katetere enjekte edilen kontrast boyar madde ile koroner damarların ve kalbin röntgen görüntüleri elde edilir.
Elektrofizyolojik çalışma (EPS): Toplardamar yoluyla çoğunlukla kasıktan giriş yapılarak, kalp içine kateter gönderip kalbin elektrik sisteminin incelenmesidir.
Mobil EKG Takip Cihazı (Ritim Holteri): Belirli bir ortam bulunmaksızın kalp ile ilgili rahatsızlık yaşadığını söyleyen kişilerin kalbinin elektriksel faaliyetlerini kaydeden portatif bir EKG cihazıdır. 24, 48 saat ya da daha uzun sürelerle ve günlük hayatı etkilemeden kalple ilgili kayıt almayı sağlar. EKG, EFOR ya da normal bir tansiyon cihazıyla yakalanamayan çoğu ritim bozukluğu, Ritim Holter cihazına kaydedilen bilgilerden anlaşılabilmektedir. Ritim Holteri sayesinde hastada çeşitli fiziksel ve psikolojik değişkenlerin etkisi, kullanılan bazı ilaçların kalp ritminde oluşturduğu değişimler gibi pek çok durumun izlenmesi sağlanabilmektedir. Ritim Holteri, çarpıntı, ritim bozuklukları, kalp krizi sonrasındaki ciddi ritim bozukluklarının tanısını kolaylaştırır.
Ritim Holteri nasıl uygulanır?
Ritim Holteri, kablolardan ve kablolara bağlı olan bir kayıt cihazından oluşmaktadır. Bu kablolar vücuda yapışabilen, tek kullanımlık olan elektrotlarla bağlanmaktadır. Elektrotlar hastanın göğüs bölgesinde belirlenen noktalara yapıştırılır. Kayıt cihazı, gelen EKG sinyallerini kaydeder. Sonuçlar uzman kardiyolog tarafından incelenir, tedavi belirlenir.
Ritim Holteri ile ilgili sık sorulan sorular
Ritim Holteri zararlı mı?
Ritim Holter tetkikinin hiçbir zararı bulunmamaktadır. Ritim Holter cihazları radyasyon veren bir cihaz değildir.
Ritim bozukluklarında sadece Ritim Holter yeterli midir?
Ritim Holter bilgileri her zaman değerlidir ancak bazen ritim bozukluklarının teşhisinde Ritim Holter yeterli olmayabilir. Bazı özel klinik durumlarda anlık olay kaydedici (event recorder), bayılmanın eşlik ettiği daha ciddi durumlarda ILR (implantable loop recorder) denilen ve büyüklüğü flash bellek kadar olan ve göğüs kası bölgesine cilt altına yerleştirilen cihazlar da kullanılabilmektedir.
Ritim Holteri takılıyken nelere dikkat edilmelidir?
Ritim Holter cihazında kayıt başladıktan sonra cihaz asla kapatılmamalıdır. Günlük aktiviteler aksatılmadan yapılmalıdır. Kardiyoloji doktoru cihazın ne kadar süreyle hastada kalacağını söyleyecektir. Ayrıca cihazın ıslanmamasına dikkat edilmelidir; cihaz hep kuru kalmalıdır.
Cardiom (Mobil EKG Takip) Ritim Holter Cihazı kullanımında ise; Pil değişimi sırasında, ya da yıkanma gibi ihtiyaçlar için kapatıldığında, kayıt edilen dosya kapatılır ve cihaz açıldığında yeni dosya kaydı başlar, böylelikle veri kaybı yaşanmaz. Sistemle beraber verilen SD Card 42 güne kadar kayıt yapabilmektedir.
Ritim Holteri varken duş alınabilir mi?
Ritim Holter cihazlarının asla ıslanmaması gerekmektedir. Bu nedenle holter cihazı takılıyken duş alınmamalıdır. Cardiom Mobil EKG Takip Cihazının yıkanmadan önce kapatılması, kablo uçlarındaki çıtçıtların elektrodlardan sökülmesi gerekmektedir. Cardiom Mobil EKG Takip Cihazı ve kabloları güvenli bir yerde muhafaza edilerek, kişi yıkandıktan ve kurulandıktan sonra yeni elektrodlar vücudun aynı yerlerine yapıştılır. Elektrodlar ikinci kere kullanılmaz. Cihaz kabloları çıtçıtlarının doğru biçimde oturduğuna emin olunarak doğru elektrodlara yerleştirilir, tekrar açıldığında cihaz yeniden kayda başlayacaktır.
Cardiom Ritim Holter kabloları çıkarsa ne yapmak gerekir?
Cardiom (Mobil EKG Takip Cihazı) Ritim Holter kullanımı sırasında kabloların çıkması durumunda sistem kutusunda bulunan hangi kabloların nereye takılacağını gösteren şekil elektrodların ve kabloların nereye takılacağı konusunda yol gösterecektir. Kablo kopması durumunda, hizmet alınan kurumla irtibata geçilmelidir.
Cardiom Ritim Holteri fiyatı ne kadar?
Cardiom (Mobil EKG Takip) Ritim Holter Cihazı fiyatları hakkında bilgi almak için 0535 376 71 23 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.